معرفی چند ابزار پژوهشی
به نام خدا
یه مدتی هست دنبال چند تا نرم افزار خوب واسه پشتیبانی از کارای پژوهشی می گشتم، فکر کردم شاید بد نباشه این جا چند تا شونو معرفی کنم
این روزا به یه چیز عمیق ترم فکر میکنم یه زمانی بود مطلبی رو با
عنوان دیکتاتوری مواد و
مصالح نوشتم اون روزا خیلی به این فکر نبودم که این مساله چه قدر میتونه
توی زندگی ما عمیق باشه بعدها بجای "مواد و مصالح"، "ابزار"
رو گذاشتم و حدود ابان ماه بود که بجای همه ی این ها "رسانه" رو
گذاشتم. (ادامه مطلب)
رسانه (medium, media) واسطه ای هست بین ما و دیگران و بالاتر از اون بخشی که من بهش علاقه مند شدم بین ما و خودمون ! اونطوری که مثلا زبان واسطه ای هست بین مفاهیمی که توی ذهنمون میاریم و
خوداون ایده ها مفاهیم و هرچیزی که در ذهنمون برای اولین بار و در بی شکل ترین حالتش رخ میده حالتی خمیری و مایع گون داره که درون هر ظرف، قالب و رسانه ای ریخته بشه شکل اون رو میگیره. رسانه میتونه زبانی باشه که باهاش فکر میکنیم زبان فارسی! زبان معماری ای که توی دانشکده یاد گرفتیم و زبان به هر معنی دیگه ...
اما رسانه یک واسطه ی منفعل و خنثی نیست که هر ایده ای رو که ما درونش ریختیم بدون کم و کاست منتقل کنه بلکه در وهله ی پایین تر رسانه با بازنمایی اون ایده در ساختار خودش به اون ایده ی خمیری گون شکل میده شکلی که ساختار خود رسانه اون رو تحمیل می کنه!و در وهله ی بالاتر و مهم تر وقتی داریم در قالب یک رسانه فکر می کنیم ایده ای خارج از اون رسانه رو پذیرا نمیشه! (همون دیکتاتوری رسانه) (مشکلی که شاید بارها و بارها بهش برمیخوریم مثلا نگاه کنید به جوجه اردک زشت در این یاددشات ) (+ به علاوه معرفی کتاب زبان باز رو هم ببینید)
مطالبی رو که توی پاراگراف قبلی گفتم رو ان شالله در یادداشتی با عنوان دیکتاتوری رسانه بیشتر بازش می کنم. علت مطرح کردنش این جا صرفا ازین جهت بود که برای پشتیبانی از ایده ها ونیاز هایی که توی ذهنم بود مجبور بودم تا دنبال ابزاری بگردم که با اون چه که توی ذهنم بود هماهنگ تر باشه و به اون ایده ها مجال بروز و توسعه ی بیشتری بده. خلاصه می خاستم بگم با یه همچین مبانی نظری ای بود که سراغ این چند تا نرم افزار زیر رفتم :)
Taggedfrog
مشکل من با مقالاتی که دانلود می کردم تقریبا با این نرم افزار حل شد قبلا سعی میکردم یه سری فولدر بندی و بخش بندی های موضوعی درست کنم و مثلا مقالات مربوط به فرایند طراحی، زبان شناسی و .... رو هر کدوم رو توی این فولدر ها بذارم به مرور یه مقاله توی چند بخش تکرار می شد اما هنوز واسه پیدا کردن بضی مقالات موقعی که بهوشن نیاز داشتم دچار مشکل می شدم بخصوص که عنوان برخی مقالات به اون چیزی که من ازون مقاله میخام یا توی مقاله هست ربطی نداره مثلا مقاله ای با عنوان فرضی "فلسفه آموزش معماری" ممکن بود به مباحثی مثل اموزش غیررسمی، استعاره، فرایند طراحی و ... اشاره هایی داشته باشه به همین خاطر موقعی که از سرچ خود سیستمم استفاده می کردم نمی تونستم با سرچ این واژه ها به اون مقاله برسم.
چند وقتی هست که همه ی مقالاتی رو که دانلود می کنم میریزم توی یه پوشه!!! و بعد با کلیدواژه هایی که به نظرم بعدا ممکنه باهاشون بخام اون مقاله رو پیدا کنم تگ شون tagg میکنم (برچسب میزنم). راستی حتی واسه تصاویری که توی سیستموتون دارین هم میتونید ازین نرم افزار استفاده کنید. مثلا تصاویری که گرافیست ها واسه خودشون ذخیره می کنن. یا کارای معمارای دیگه یا مثلا کارایی که توی ارک دیلی و ... میبیین.
نکته: من واسه پیدا کردن این نرم افزار 4 تای دیگه رو هم امتحان کردم، tagtower, tabbles, elyse, adobe bridge همین طور نرم افزار دیگه ای با عنوان adobe digital edition رو منتهی ب ا معیار های سبکی! گرافیک خوب، قابلیت بک آپ گرفتن و استفاده ی مجدد از فایل بک آپ وقتی نرم افزار یا ویندوز رو دوباره نصب میکنم به taggedfrog رسیدم.
One note
فکر میکنم از سال 89 بود که نوشتن رو به پیشنهاد بهترین دوستم شروع کردم ازون سال به بعد با word دم خور بودم تا این که کم کم علاوه بر متن هایی که مثلا تیو سایت ها می ذاشتم نیاز پیدا کردم یه سری چیزایی که توی ذهنم هنوز منظم و مدون نشدن رو هم بنویسم جایی مثلا ایده هایی که به ذهنم می رسید! گاهی خاطره نویسی! گاهی بحث هایی که با بچه های خابگاه داشتم و ... و مهم تر از اون بعد مدتی با این مشکل رو برو شدم که واسه ی سرچ کردن یه کلمه یا جمله ای خاص باید می رفتم یکی یکی فایل های ورد رو باز می کردم!!! مثلا فایل ورد یادداشت های ابان ماه مهرماه و ... به همین دلیل بعد این که مصطفی دلبریان این نرم افزار رو معرفی کرد همه ی مطالبم رو به این جا منتقل کردم. از خوبی های دیگه ی این نرم افزار اینه که لازم نیست مثل ورد در یه ساختار خطی فکر کنید! (قالب رسانه) و درست مثل هی صفحهی کاغذ بخصوص اگه تبلت با یه قلم نوری داشته باشین میتونید هر کاری بکنید!
از دیگر نرم افزار های خوب برای همین منظور evernote و springpad هستند بخصوص evernote که روی ویندوز، ios و android هم نصب میشه و همه با هم sync می شن. ما که موبایل درست و حسابی نداشتیم :)
Adobe Acrobat
خیلی ها این روزا با ebook مشکل دارن. من دوست داشتم توی کتاب ها بتونم یادداشت و نوت هم بذارم توی متن زیر برخی قابلیت هاش رو میبین مثلا زرد ها نکات مهم هست که اگه روشون کلیک کنین یادداشت میتونین بذارین به علاوه قرمز ها کلمات انگلیسی ای هستن که معنیشون رو نمیدونستم و معنی رو به صورت همون یاددشات گذاشتم سمت چپ هم bookmark ها رو میبینین که فصل هایی رو که مفید بوده رو علامت زدم.
Wonderlist
این نرم افزار رو علی اکبر یکی از دوستای خوب جدیدم معرفی کرده :) خوب یه کمی از فراموشی و شلوغ بودن ذهنم کم کرد به نظرم نرم افزار خوبی هست به علاوه که اون قابلیت sync شدن رو که من هنوز نمی دونم چی هست :)) رو هم داره و احتمالا روی چند تا سیستم عامل هم بتونه نصب شه. قابلیت زمان دادن اهم و مهم کردن زنگ هشدار گذاشتن هم قابلیت های دیگه شه.